svar part II

Hur länge har du varit sjuk?

 - antar att frågan syftar på min ätstörning… fick diagnosen 2006, innan dess har den funnits inom mig ett tag.

 

Vad var din lägsta vikt och BMI?

-  jag kommer inte svara på denna fråga.

 

Gick du i behandling? Isf var?

-  jag har gått i behandlingar i perioder, började min resa på capio i stockholm x2, har även varit på mandometer både i danderyd och huddinge, liksom scä och mhe och nu senaste var jag på återigen på capio i stockholm. Tredje gången gillt där liksom.

 

Är du frisk idag?

- jag kommer aldrig kunna bli friskskriven på pappret eftersom jag avslutade min behandling i förtid. Jag är inte helt fri och frisk nu. Nej det är jag inte. Men jag mår jävligt bra.

 

Har du pojkvän?

 - nej. Jag är så mycket singularis man kan bli.

 

Vad gör du på fritiden?

- fritiden är i stort sätt hela mitt liv. Jag målar, tecknar, fotograferar, leker med blommor i trädgården, upptäcker världen och spelar candy crush.

 

Och till sist, hur länge har du hållit på med foto? Du är så duktig!

- sedan 2008

 

Hur lång är du?

 - cirkus 165 cm kort.

 

Kan du visa hur en vanlig dags mat ser ut i bilder?

 -  haha, tror inte jag ens har bilder på detta, min morsa säger hela tiden (om så än på skoj) att matbilder är ett sjukt beteende så jag brukar vara henne till lags på denna front och undgå detta. Jag kan ta det i ord i stället,

 

Frulle: macka, yoghurt m flingor och frukt, juice.

Mellis: just nu 2 näringsdrycker á la massa kalorier.

Lunch: vanlig mat och stort glas mjölk.

Mellis: varierar men typ yoghurt, flingor och frukt.

Middag: se lunch

Kvällsmål: yoghurt flingor frukt och just nu 1 näringsdryck

 

Hur lite åt du innan och vad fick dig att sluta äta?

- beror på i vilket stadium du menar, från allra första början slutade jag äta och jag vet inte varför. Blev ett sätt att hantera min inre ångest bara. Men nu i vintras när jag lades in hade jag inte slutat äta, jag åt, 6 gånger om dagen. Men för lite för min kropps dåliga tillstånd i kontrast till hur mycket jag gjorde av med. Dessutom kunde inte min kropp ta emot näringen under en period. Så hur mycket jag än fick i mig så tog inte min kropp hand om den näringen.

 

Spenderar du mycket tid ensam? Har du många vänner? Har dina vänner kunnat förstå din resa?

- jag spenderar mycket tid ensam, det gör jag verkligen. Och jag har väldigt få vänner nu förtiden. Om sanningen ska fram.

jag tror inte någon kunnat förstå vad jag har gått igenom och går igenom, dels för att jag inte kunnat förklara, dels för att jag dragit mig undan, men också för att det skapas en rädsla och osäkerhet kring vad man som vän gör när någon faller bort i en sjukdom. Sedan har det varit jävligt svårt att ta sig tillbaka eftersom jag missat så mycket och många år. jag har valt att leva ett annat liv än det typiska tonårslivet, och när man är lite alternativ är det jävligt lätt att hamna utanför. Synd tycker jag. Känns som om att man är en i mängden och någon att räkna med om man super, festar och dylikt. Är man nykterist som jag är man torr och tråkig och inte värd att hänga med. Men jag har lärt mig vilka man kan klassa som vänner på riktigt och vilka som bara är ytligt skitsnack.

 

Finns dina målningar någonstans att se? Sjukt imponerad av din kreativitet och glädje i dina målningar. Målningen med himlen och svalorna - helt fantastisk!

-  tack!! Nej tyvärr, bara här hemma i mitt vardagsrum och sovrum, men en vacker dag hoppas jag allt kunna få chans att visa världen mina små verk ;)

 

Hur försöker du tänka när allt bara går emot dig och du vill ge upp?

-   jag tänker på alla mina drömmar. På allt jag vill göra. På alla människor som gör mig glad. På att jag faktiskt lever, vilket inte alla får chansen till att göra. Jag tänker på ljusa minnen och jag vill aldrig ge upp. Även om jag har dagar som är jävligt svåra så vill jag aldrig ge upp. Jag kommer inte ge mig förrän jag dör. Mina drömmar ska bli verklighet. No doubts about it.

 

Hur gammal är du?

 - 22 hela jordsnurr och några månader.

 

Har du gått gymnasiet? Om ja, vilken linje?

 -  jag gick sam – specialutformat program.

  

Har du någon pojkvän? På en del bilder ses du tillsammans med någon kille och jag kan inte undgå att bli lite nyfiken? :)

- nej, grabben på bilderna är min käre bror ;)

 

Vad fick dig att ändra på allt? Söka hjälp och ta emot den hjälpen? Vad har varit din drivkraft? För du skriver ofta att du är väldigt ensam.

-  mina drömmar om allt jag egentligen vill göra. Insikten om hur värdefullt livet är. Min rädsla för döden har också räddat mig många gånger. Sen kom jag till en punk när jag var så jävla trött på min tillvaro, på att aldrig få leva, på att inte få jobb, på att vara störd, på att vara min egen fånge. Det kunde liksom inte bli värre, antingen dör jag av sjukdomen eller så dör jag av ångesten av att bli frisk. Så jag satsade och körde och förstod snabbt att ångesten jag trodde jag skulle dö av, bara var en påhittad farhåga. Mina drömmar och förebilder och inspirationskällor har varit min drivkraft ofta.

 

Hejsan! Vad är det som du har varit med om som gjorde att du tappade i vikt? Och hur kommer sig att du träffade Carolina Gynning?

-  jag åt mindre, gjorde för mycket.

-   Jag träffade carolina första gången år 2009 när vi gjorde tv-programmet ”mamma det är en kändis i köket”, sedan dess har vi haft kontakt till och från och hörs och ses ibland.

 

vad har varit det jobbigaste med att bli frisk?
- om du nu ser dig som frisk?

-  ovissheten om vad som ska hända och tålamodet, för när jag bestämde mig för att göra något åt min sjukdom så ville jag må bra direkt, men fick lära mig att det tar en jävla tid, och det har tärt på mitt psyke så sjukt mycket, men den som väntar på något gott…

 

Kan du nämna positiva och negativa saker med livet då och livet nu?

- inget positivt om dåtiden, men resan uppåt har givit mig jävligt mycket. Jag har hittat mig själv, vem jag är och vad jag vill göra i livet. Jag har lärt mig att hantera mycket, så som ensamhet och tomhet. Jag är i dag starkare än någonsin och trygg i mig själv, vilket jag inte var innan jag blev sjuk. Då var jag blyg och tyst och osäker.

 

 varför tror du allt började?

 - jag var en blyg och osäker ung tjej som levde med andra psykiska demoner i tystnad under allt för många år, behövde få ut min ångest och rädsla på något och då blev det av en slump maten tror jag. Det bara blev, jag bestämde mig aldrig för ”att nu ska jag sluta äta” utan som sagt bara skedde det….dåligt svar kanske men jag vet faktiskt inte bättre själv…

 

Vad skulle du vilja jobba med nu under sommaren om du kunde valja?

- film och foto…. Såklart…

 

Har du gatt nagon fotoutbildning och om inte vill du? (du tar otroligt fina foton)

-  nope, har inte gått någon och är väldigt kluven inför att gå någon också. När jag fotar vill jag liksom bestämma själv, inte bli styrd av någon annans regler, men visst skulle det vara bra för att få testa på och få tips och råd och inspiration och se saker med andra ögon, men vi får se, kanske jag går någon utbildning eller kurs någon gång. Kanske inte. (sökte faktiskt en förra året, men mina bilder var för dåliga så jag kom inte in. Där tappade jag motivationen lite..hehe)

 

Vad är det du gör annorlunda när du ar sjuk jämfört med nu nar du är under tillfrisknande?

- jag tar det mer lugnt nu, tidigare var jag besatt av att hela tiden ha något att göra för att slippa tänka. Nu kan jag lägga mig på sängen och bara dagdrömma.. Annars finns det numera så mycket jag kan göra eftersom jag fysiskt och kroppsligt mår bra. Jag kan gå promenader, jag kan åka till stan, jag kan resa, jag kan fotografera och orka bära min utrustning, jag kan göra precis vad jag vill nu. Förr var jag låst till hemmet och tryggheten. Nu kan jag visa mig i offentligheten utan att skämmas över min kropp. Nu kan jag söka jobb. Nu kan jag leva…

 

Vad är skillnaden denna gång mot tidigare då du blivit bättre?

-  nu gör jag det för min egen skull, för att jag vill må bra, förr har jag alltid kämpat för någon annans skull eller för något jag ska få göra.

 

Såg den gamla intervjun med C Gynning då du sa att du mådde bra, hur ramlade du av vagnen igen? Är det enskilda händelser eller generellt psykiskt mående som styr.

-  vet egentligen inte, eller jo, tomheten och ensamheten har påverkat mycket och min rädsla för att inte ha något eller någon. Då hade jag skolan, men när den blev för jobbig stod jag utan allt kändes det som. Det enda jag verkligen kunde var att må dåligt, så då blev det de jag sysselsatte mig med…

 

Har du någon gång tvivlat på att berätta din sanning? Iaf varför/varför bestämde du dig för att göra det?

-  egentligen inte, men rädslan för att bli sjuk-stämplad har gjort att jag ändå hållit tillbaka lite, men nuförtiden bryr jag mig inte, jag kan inte spola tillbaka tiden, bara påverka framtiden. Jag är inte stolt över min sjukdom, men jag står för den..

 

vad längtar du efter?

-  jobb, vänskap, eget boende, m.m.

 

Du har tidigare berättat om dina födoämnesallergier och vad du inte tål - men vad KAN du äta? Och har det förbättrats i takt med att kroppen börjat må bättre?

-jag kan äta allt förutom det jag inte tål. Haha. Dvs allt som inte innehåller vete, laktos, röda saker, gräs, kiwi och annanas.. typ. Sen äter jag inte kött och kyckling av andra anledningar.

- och ja, det har förbättras, jag var extremt överkänslig mot det mesta ett tag i vintras men nu funkar det mycket bättre…

 

Hur fungerar din kropp fysiskt just nu? Var det något annat än ätstörningen som gjorde att den var så dålig tidigare?

-  nu funkar den fint, jag är snart normalviktig och mina värden är bra.

-  Nej, förmodligen var det pågrundav min extremt förstörda kropp som gjorde att jag inte kunde ta upp näring som vanligt folk, vilket gjorde att jag blev ännu sämre.

 

 

Gick du någonsin klart på MHE eller vad hände?

-  nej, jag slutade där.

 

Har du något du är rädd för att äta nu?

-nja, inte rädd, men givetvis finns det saker jag kanske inte äter i stora lass av… men jag vågar äta allt.

 

Har du något husdjur?

-  japp, en hund som jag är allergisk mot och en fågel.

 

Vart bor du? I Sthlm tror jag att det är, men centralt eller utanför?

-  yes, i en förort norr om storstaden.

 

Hur gör du för att inte påverkas av dagens träning - och nyttighets hets som man ser i media och på bloggar?

-  jag är egoist och tänker på mig själv och mina behov. Vet vad ja behöver och vad som är bäst för mig.

 

har du varit på någon festival?

-  aldrig!

 

reser du ofta utomlands?

-       ofta är nog att ta i, men jag har rest en hel del i mina dagar..

 

har du hållit på med någon sport?

-  ja, en hel del, fotboll, gymnastik, friidrott…

 

Favorit årstid?

-  våren helt klart!

 

Favorit godis?

-lakrtis

 

Vad gör du när du mår som bäst?

-fotograferar och spelar in film.

 

 

Kamerautrustning? :) Fotograferingstips?

-       Hus: Canon Eos 5d Mark II

-       Objektiv: 100mm 2.8 L, 50 mm, 24-70 mm L, 70-200/4 IS USM L

-       Blixt: speedlite 580xII

-       Studio: Elincrome D-lite to go kit med blixtar och softbox, bakgrund, stativ, reflexskärm, filter m.m

-       Komplementkamera: Canon Eos M m kit objektiv

-       Drip-kit (droppmaskin till speciella vattendroppsbilder)

 

-       tips… jag fotograferar det jag känner för. Jag försöker se det som inte alla andra ser. Jag bryr mig inte om regler, utan kör bara på. Så det kanske är ett tips? Tänk på ljuset och kompositionen, tänk på skärpan innan du fotar, allt går liksom inte att fixa i photoshop, titta på andra fotografer och låt dig inspireras, och öva öva öva, ju mer du fotar detso mer lär du dig J

 

 


Kommentarer
Ella säger:

Så klok. Jag var orolig över vad svaren på frågorna skulle innebära. All hets. Men du klarade det galant och hör världen lite bättre för andra. Stort. Kärlek och vänskap kommer alltid. Ju mer människor man träffar, desto fler kaffe får man dricka med människor man inte tidigare visste fanns. Helt plötsligt kanske man sitter där med sin framtid.

2013-07-01 | 23:23:14
Anonym säger:

Åh, älskar klippet!

2013-07-02 | 14:58:16

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback