sober. strong. myself

idag på mitt jobb pratades det en del om sprit.
och efter ett tag så sade någon till mig, "så du dricker inte, röker inte och tränar inte..?"
och jag kände att påståendet egentligen löd "så vad fan har du för liv..?"
och det här är en grej som jag tänker på rätt mycket.
 
när man är 14-15 bast, så är det en jävla regel att man ska festa. dricka. röka. och allt sånt.
jag gjorde det inte. jag hamnade utanför. jag fick inte vara med. för att jag inte ville. eller vågade. göra just detta.
då var jag en skör jävel. utanförskapet höll på att ta död på mig.
jag var så jävla svag att detta var en av anledningarna till att jag höll mig kvar i sjukdomen. för då kunde jag skylla på den, istället för att säga "nej. jag vill inte". jag behövde inte ens alltid säga det. för alla visste att man inte frågade mig. för jag var sjuk.
 
men så kom det en dag. när jag inte orkade detta längre.
jag vägrade låta nåt så dumt som sprit och cigg avgöra om jag skulle bli accepterad av mina "vänner".
jag kom till någon sorts insikt, att om detta är det som avgör om jag får vara med eller ej. så är det inget umgänge jag vill ha. jag tycker man ska få bli accepterad ändå.
och jag är hellre utanför och ensam. än sjuk och rädd och någon jag inte är.
 
och så fyller man 18 år. och alla frågar om man ska ut på krogen.
jag har aldrig varit ute på krogen.
trots att det är länge sedan jag passerade den där magiska gränsen.
 
jag har inget emot dom som gillar att supa. festa och röka. det är upp till var och en. men däremot har jag emot dom som inte accperar dom som väljer att inte vara så. jag tycker inte om att man ska bli mobbad och utanför bara för att man vågar vara lite annorlunda och inte följa strömmen.
 
jag är fortfarande nykterist. inte nykterist att jag aldrig kan tänka mig att dricka. mer för att jag inte finner det meningsfullt just nu och för att jag inte tycker det ens smakar gott. och nej. jag skulle aldrig dricka, bara för att bli full. finns roligare sätt att ha roligt på.
 
ville mest bara säga det. man är faktiskt en lika värdefull människa utan alkohol, nikotin och droger.
jag vågar. för jag är stark.
 
 
 
© go your own way.
 

Kommentarer
Klara säger:

Jag har sagt nej många gånger till alkohol. Tack och lov har jag kompisar som tycker det är okej, precis som att jag tycker det är okej när mina kompisar säger nej. Set jag tycker är synd är bara att fest alltid ska förknippas med alkohol. Jag gillar att gå ut och dansa med mina vänner, bara för att jag inte vill dricka en kväll ska inte set stoppa att jag följer med ut och dansar.

Tycker du däremot att det är tråkigt att gå ut och dansa då är det en helt annan sak, men du kan absolut vara nykterist och följa med ut en kväll. Är det någon som inte tycker det är okej då är det ju dem det är fel på :)

2013-08-22 | 21:42:52
Isabel säger:

Jag är 25 år gammal och har heller aldrig varit på krogen eller festat och visst har jag varit utanför på grund utav detta men jag har heller aldrig tyckt att "fjortisar" och "festprissar" är något direkt umgänge överhuvudtaget. Jag är nykterist eftersom att jag inte dricker men jag säger precis som du, att det är för att jag inte tycker att det är gott. Vill jag kan jag ta en öl för det är sådär gott men det händer kanske en gång om året. ;)

2013-08-22 | 22:28:02
Bloggadress: http://isabelphoto.blogg.se
Marina säger:

TACK för det här inlägget. Du sätter ord på exakt hur jag känner för alkohol.

Jag tror att vi är lika gamla (22), och jag kan säga att vara nykterist i vår ålder är inte så vanligt. Därför blir jag extra glad när jag stöter på människor med samma syn på saken. Vi representerar en minoritet, och vi är awesome på vårt eget vis. Vi är grymma för vi struntar i grupptrycket och går vår egen väg.

Go girl!

2013-08-22 | 22:36:29
Bloggadress: http://marinasdiaries.blogg.se
Anonym säger:

Mina vänner festat och rökar,dem är 14-15 år. Jag har aldrig druckit, för jag vet att det är bara fånigt att göra det i vår ålder och det finns ingen mening med att göra det? Så jag har precision du, sagt nej till det flera gånger! Jag vill inte hålla på med sånt! Så nu har jag kommit utanför och har hamnat i samma sjukdom som dig.. Det har gått snart ett år och jag kämpar varje dag för att blir frisk! Du är en stor förebild fina du

2013-08-23 | 00:00:55
Jossi säger:

Du vet att jag instämmer helt och att jag är på din sida!!!

2013-08-23 | 11:01:12
Anonym säger:

Precis så där tänker jag också! Dock har jag väl tur att många av mina vänner också gör det, och att de som inte gör det accepterar det, men det som är lite underligt är de vuxnas reaktioner. Mina föräldrar är så klart glada, men det har varit många vuxna som har sagt att det där med att förbli nykterist bara är en "fas".
Det första min farmor sa när hon ringde klockan nio på kvällen på min artonårsdag var att hon blev förvånad över att jag var hemma och inte festade på krogen.
Vi hade även ett test i skolan och en av frågorna var hur man var på fest (också var det två motsatta svarsalternativ). Jag liksom jaha...okej? Hur ska jag kunna veta det när jag aldrig har festat? Det verkar som att samhället förväntar sig att man måste ha någon annan anledning till att inte dricka än att man bara inte vill.
Ps, du och din blogg är bäst!

2013-08-24 | 08:42:05
Julia säger:

Är precis lika dan. Och har tyvärr förlorat en del vänner pga det. Innan vi fyllde 18 var det ganska lugnt. En del vänner drog på hemmafester, men det var inte det trycket på det, pratades inte så mycket om det och att jag inte var intresserad av fest var inget som gjorde något. När vi sågs hade vi mysiga tjejkvällar, spelade spel, lagade mat, pratade och verkligen umgicks. Sedan kom den det där året, vi blev 18, och krogen kom in i bilden. Plötsligt dög inte allt det där vi gjort tidigare. Skulle man ses, så var det på krogen. Grejen är att jag enda sedan barnsben avskytt trånga utrymmen med för mycket folk, hög musik, disco och allt var det innebar. krogen var inte lockande alls för mig, fick panikkänslor av bara tanken. De tjatade och tjatade, sa att jag var tråkig som inte ville med. Jag själv hade aldrig problem med att de ville festa. Jag anser att man kan ha olika vänner till olika saker. Alltså att man inte behöver kunna göra precis allting med en specifik vän, att det inte är som en partnerrelation där det lite mer ska klicka på de flesta plan. jag kände det som att vi kunde ha våra tjejkvällar ibland och när de ville ut kunde de gå med andra vänner. Men så såg inte de på det. De var ungefär som att, antingen går jag med de ut eller så kan vi inte vara vänner. Jag valde det sista. Saknar de ofta, de personerna de en gång var. Samtidigt är det skönt att enbart ha kvar personer i ens liv som accepterar en för den man är. Tycker det är svårt bara att hitta nya vänner när man inte längre studerar. Men hellre att man har få, men som då är bra, antar jag.

2013-08-24 | 22:42:44
Lisa säger:

Alltså.... GUD att du fick alla mina tankar nerskrivna i ett inlägg. Jag känner igen mig till fullo och jag känner mig så himlahimla ensam för att jag inte vill/tycker om/förstår mig på varför man måste dricka. TACK för att du skrev ner det här + en massa andra inlägg där du delar med dig av saker som jag också känner igen mig så himla mycket i utan att våga erkänna det för någon.

Du är en såinihelvetesjävlasuperstark människa och jag ser upp till dig!

2013-08-25 | 18:30:28
Lisa säger:

Ja du är verkligen inte ensam att känna som du göra med att ta avstånd från droger etc och det är starkt och insiktfullt gjort tycker jag. Jag känner precis likadant och jag håller med om att det ibland är svårt att hitta likasinnade vänner eller vänner som accepterar en för ens val. det är så mycket yttre och en viss attityd som spelar roll vilket gör att jag tycker man bortser att se människan. Du är fantastisk som du är. Du behöver inte göra annat än att va.
Vill även ge dig beröm för fina bilder, verkligen snygga:) De kommer gå vägen för dig!
Verkligen kul att läsa din blogg för det ger en styrka att veta att man inte är ensam att känna sig ensam ibland. Och de skänker en medkänsla för sina medmänniskor. De är kärlek.

2013-09-02 | 22:31:31

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback