it's an essay about circus. it's about how to find the real life.


För ett antal år sedan, när jag fick frågan ”vad gör dig lycklig” eller ”vad är lycka” svarade jag utan tvekan, att det enda som fick mig att njuta och smaka på ordet lycka var när jag fick svälta mig omänskligt smal. Eller inte smal, utan mager. När jag lyckades leva ännu en dag utan att tillfredsställa mina basala, livsnödvändiga behov.
Egentligen kan man säga, att lycka då, var att inte få leva. Att få försvinna bort från denna skrämmande värld.
Att få vara någon. Fast ändå inte finnas till.

Idag, år 2010, har jag en annan definition. Nu vet jag på riktigt vad som menas med att finna just lyckan.
Jag kan inte sätta ord på det. Det är en känsla som får hela mig att le. Smilbanden drar upp sig, magen krampar av skratt, tårarna rinner av glädje och känslan i luften är fri.
Den är förvisso sällsynt. Men när den smyger sig på, vet jag att alla år i helvetet har varit värda allt slit.
Även om alla dagar är långt i från underbara här i livet, så är det ändå värt att leva, för de få, men ack så underbara stunder då den obeskrivliga känslan av lycka infinner sig.

Med total ärlighet kan jag säga att jag förmodligen aldrig fått uppleva detta, om jag inte en dag bestämt mig för att kliva av tåget i Alby och inleda en resa i cirkusvärlden.

Med fullständig okunskap om nycirkusen betydelse började jag en helt oförglömlig resa.
I en oas fylld med diverse olika lukter, former, färger och figurer fann jag ro. Jag behövde inte anstränga mig för att få finnas. Jag kunde släppa alla spänningar och andas ut. Jag kunde bara vara.

Aldrig har någon, eller någonting, fått mig att våga leva så mycket som efter ett träningspass där borta i himmelriket.
För icke insatta personer, kan detta tyckas låta skumt, men för mig förändrades livet då jag fick nys om att livsstilen cirkus, även var öppen för sådana som mig.
Varken ålder, kön, läggning, historia, bakgrund eller någonting liknande spelade roll. Man fick vara den man var.
Människorna hjälpte till. De log. De dömde inte ut en. De skrattade inte åt ens klumpighet.
De stöttade. Förstod. Visade vad tillit var. Och framför allt fick de en att våga.
Våga möta en hög höjd. Våga snurra runt i en kullerbytta. Våga lyfta sig själv upp och ned i ett handstående. Och för mig, våga att finnas och våga att leva.

Sedan min första lördag i hallen, har jag levt i en dröm. Så fort en träning är slut, längtar jag efter nästa. Jag tröttnar inte. Aldrig.
Även om jag inte är duktig. Även om jag inte kan så mycket och även om min kropp ibland säger ifrån, så trivs jag där. Och det kanske är det som betyder mest, att jag hittat något jag gillar. Något som inte innebär att skada sig själv och misshandla sitt liv. Något som faktiskt leder till liv.

Nu, när jag skriver det här, är jag inlindad i min cirkus tröja. Tårarna rinner långsamt ner för mina kinder.
Tidigare under kvällen satt jag och njöt av en föreställning. Under hela showen infann sig den där obeskrivliga känslan av lycka. Även då grät jag små små tårar. Och gråter, det gör jag inte ofta.
Men när någonting betyder så fruktansvärt mycket som detta gör, kan inte ens jag hålla tillbaka.

Kärleken är självklar.

Jag älskar cirkus. Och hela dess värld. Och alla dess personer. Jag överdriver inte när jag säger att cirkus cirkör räddade mitt liv. Det låter kanske klyschigt och dumt. Men så är fallet. Jag balanserade länge på tröskeln mellan livet och döden. Som tur var, fick denna konstform mig att falla över på rätt sida och välja att satsa på den vackraste gåvan man kan få, Livet.

Tack.

skratta om ni vill :D jag vet att det suger. men det gör inget. för jag älskar det ändå.

Kommentarer
Jossi säger:

det funkar inte att se på? :(du är grymgrymgrym min vän, jag har sagt det förr och säger det igen och livet, du är så jäkla värd att leva livet! efter allt slit. jag beundrar dej och din styrka!

2010-05-30 | 00:05:22
Bloggadress: http://josefineaspeteg.webblogg.se/
Emma säger:

Hej PillanSamma sak känner jag med min löp och cyckel träning , men jag tror att jag sla pröva det här med cirkus för det verkar väldigt roligt som du beskriver det..Det går inte att se klippet

2010-05-30 | 07:33:59
Anonym säger:

Hej PillanSamma sak känner jag med min löp och cyckel träning , men jag tror att jag sla pröva det här med cirkus för det verkar väldigt roligt som du beskriver det..Det går inte att se klippet

2010-05-30 | 07:34:47
Emelie säger:

Kunde inte heller se klippet. Det står att det är privat.Tycker i alla fall att det var en otroligt stark text skriven av en otroligt stark tjej!

2010-05-30 | 08:24:07
Bloggadress: http://torslan.blogg.se/
Anonym säger:

Att du suger?

Jag sitter här och är skitimponerad.

2010-05-30 | 12:04:43
Emelie säger:

sv: Jag var på provfilmning för en ny långfilm i Malmö förra helgen. Det var visst bara 13 kvar som slogs om de 4 huvudrollerna =)Du är ju superduktig på att jonglera! Jag kan typ bara ett varv med tre bollar. Lyckas alltid kasta en boll framåt och då blir det lite svårt att fånga upp den xDKraam

2010-05-30 | 13:10:31
Bloggadress: http://torslan.blogg.se/
Emma säger:

Nu kunde jag se klippet du var super duktig så avundsjuk

2010-05-30 | 15:26:14
Inez säger:

Jag blev frisk genom att jag började sjunga så jag förstår känslan :) Sluta aldrig med cirkus! och gå aldrig tillbaka, det är inte värt det!

2010-05-30 | 20:49:32
Bloggadress: http://yekado.blogg.se/
Fotograf Annie säger:

Vad duktig du är på att jonglera! Häftigt! :)

2010-05-30 | 22:30:31
Bloggadress: http://anniesfotografier.blogg.se/
Louise säger:

Bollkontroll och kordination,

I´m impressed... :)Hoppas allt e bra med dig :)Kram LouisePS, jag drömmde om dig inatt, inget spc, men det var iallfall kul att "få se dig"..

2010-05-31 | 12:26:56
Bloggadress: http://tsclouise.blogg.se/cicornia
Malin säger:

duktig duktig pillan!

(om det gör att du känner dig lite bättre så kan ju jag meddela att jag knappt kan jonglera med bara två sådana där bollar så..)och jag blir så glad av att läsa detta, du är värd att få känna lycka, all lycka som går att känna <3

2010-05-31 | 16:55:10
Bloggadress: http://hallonte.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback